Passietijd: De piëta in de kunstgeschiedenis
Van Michelangelo en Bellini tot Kollwitz en Geelen: kunsthistorica Marian van Caspel gaat verder in op het figuur van de piëta in de kunstgeschiedenis.
Het Italiaanse woord piëta betekent medelijden. In de kunstgeschiedenis betekent het iets specifiekers: een verbeelding van Maria met op haar schoot het lichaam van de gestorven Christus. Sinds het einde van de 14e eeuw is de piëta een veelgebruikt motief onder kunstenaars uit allerlei tijden: van laatgotische kunst in Duitsland tot schilderkunst in de Italiaanse Renaissance tot moderne en hedendaagse kunst.
Kunsthistorica Marian van Caspel verbindt al 30 jaar in haar lessen en lezingen graag oude en moderne kunst met elkaar. In deze lezing op dinsdag 29 maart gaat ze in op verschillende piëta's: van het iconische beeld van Michelangelo in de Sint Pieterskerk tot hedendaagse werken van o.a. Käthe Kollwitz, Charlotte Mutsaers, Guido Geelen en Caspar Berger.
Passietijd in Veenendaal
In samenwerking met Stichting Westerkerkmuziek organiseren we in maart en april het programma Passietijd in Veenendaal. Hierin wordt de Johannes-Passion niet alleen muzikaal uitgevoerd, maar gaan we ook in op de geschiedenis van de muziek en zijn er workshops, exposities en lezingen rondom de thema's passie en lijden. Bekijk het hele programma van Passietijd in Veenendaal op passietijdinveenendaal.nl.
Praktisch
Deze lezing vindt plaats op dinsdagavond 29 maart van 19.30 tot 21:30 uur in Zaal 1 op de eerste verdieping van De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €7,50 en is te koop via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.
Bekijk het hele programma van Passietijd in Veenendaal op passietijdinveenendaal.nl.