Veelgestelde vragen

Over lenen, verlengen, reserveren, betalen en meer

Terug naar Klantenservice

Lenen

Wat kan ik lenen op mijn pas?

Op je Bibliotheekpas kan je tegelijkertijd 8 boeken en 8 tijdschriften lenen. Daarnaast kan je onbeperkt sprinters en games lenen.

Op passen voor volwassen leden kunnen materialen uit de jeugd- en volwassenencollectie geleend worden.

Op jeugdpassen kunnen jeugdmaterialen geleend worden. Kinderen en jongeren kunnen vanaf hun 13e studieboeken en romans voor volwassenen lenen.

Wat zijn sprinters en hoe kan ik ze lenen?

Sprinters zijn nieuwe, populaire boeken die we dankzij een speciale regeling extra snel in onze collectie kunnen opnemen. Je kan zoveel sprinters lenen als je wilt.

Voor de sprinters geldt een hoger leengeld van €1,50 per sprinter. Sprinters kan je maximaal 2 weken lenen en het is niet mogelijk om sprinters te reserveren of te verlengen.

Hoe kan ik kunst lenen?

Met een kunstabonnement kan je kunstwerken uit onze Kunstuitleen lenen. Nadat je een kunstwerk hebt uitgezocht, kan je via de klantenservicebalie op de begane grond dit kunstwerk lenen. Je betaalt €3,50 voor de beschermende noppenfolie die nodig is om het kunstwerk te beschermen.

Met een abonnement kan je één kunstwerk tegelijkertijd lenen. Het is ook mogelijk om meerdere kunstwerken te lenen als je meerdere abonnementen afsluit.

Bedrijven kunnen een speciaal abonnement bij ons afsluiten, waarbij meerdere kunstwerken te lenen zijn.

Je leent onze kunstwerken voor maximaal 1 jaar. Als je iets nieuws in huis wilt halen, kan je het oude kunstwerk inleveren en het nieuwe kunstwerk lenen. Ook kan je de kunst in onze Kunstuitleen kopen.

Kijk voor alle tarieven, voorwaarden en hoe je lid kan worden op de pagina van de Kunstuitleen.

Hoe kan ik e-books en luisterboeken lenen?

Als lid van onze Bibliotheek heb je ook toegang tot de volledig collectie van de Online Bibliotheek, boordevol e-books en luisterboeken voor alle leeftijden en uit alle genres. Deze boeken kan je lezen of beluisteren via je computer, laptop, tablet of telefoon.

Op deze pagina vind je meer informatie over het lenen van e-books en luisterboeken, plus leuke lees- en luistertips.

Waarom rekenen jullie leengeld?

Alle Bibliotheken in Nederland betalen een leenvergoeding per geleend materiaal aan de schrijver, uitlener of persoon die de rechten bezit van dit materiaal.

De meeste Bibliotheken verrekenen deze leenvergoedingen in hun abonnementsgeld en hebben daarom duurdere abonnementen dan wij. Wij kiezen ervoor om onze abonnementskosten laag te houden en onze leden een vergoeding van €0,10 per boek/tijdschrift en €1,50 per sprinter te laten betalen.

Voor jeugdmaterialen hoeft geen leengeld betaald te worden.

Je betaalt dus alleen leengeld over de boeken die je daadwerkelijk leent, waardoor de meeste leners extra voordelig uit zijn.

Kan ik een boek lenen voor mijn (klein)kind?

Ja, met een basisabonnement kan je uit onze gehele boekencollectie lenen, dus ook jeugdboeken. Handig als je een jong familielid te logeren hebt en je een stel leuke boeken thuis wilt hebben.

Kinderen tot en met 18 jaar kunnen daarnaast altijd gratis lid worden van onze Bibliotheek.

Kan ik een boek lenen van een andere Bibliotheek?

Ja, dat kan! En wel op de volgende manieren:

Lenen uit de collecties van Bibliotheken in de provincie Utrecht:

Je kan met jouw eigen Bibliotheekpas bij alle Bibliotheken in de provincie Utrecht (m.u.v. Nieuwegein) materialen lenen. Hiervoor gelden de voorwaarden van de Bibliotheek waar je leent - let dus goed op hun tarieven en leentermijnen.

Je kan boeken die je in de provincie Utrecht hebt geleend bij elke andere Bibliotheek in de provincie Utrecht inleveren (m.u.v. Nieuwegein).

Je kan ook materialen uit deze collecties reserveren en ophalen bij ons. Dit kost €1 per materiaal en is eenvoudig te regelen in onze catalogus. Zoek de titel die je wilt lenen en klik in de catalogus op 'Reserveer'. Zodra het boek bij ons binnen is, krijg je een melding.

Lenen uit de collecties van andere Bibliotheken in Nederland:

Als je lid bent van onze Bibliotheek, kan je bij de meeste andere Bibliotheken in Nederland gastlid worden. Met een speciale gastlidpas kan je daar materialen lenen en inleveren. Hiervoor gelden de voorwaarden van de Bibliotheek waar je leent.

Deze materialen kan je ook alleen bij de Bibliotheek waar je ze geleend hebt inleveren.

Je kan ook materialen uit collecties van andere Bibliotheken in Nederland aanvragen, om ze bij ons te lenen en in te leveren. Dit kost €4 per materiaal en is eenvoudig te regelen in onze catalogus. Zoek de titel die je wilt lenen en klik in de catalogus op 'Reserveer'. Zodra het boek bij ons binnen is, krijg je een melding. U kunt deze boeken lenen, maar niet verlengen.

Ik ben lid van een andere Bibliotheek, kan ik bij jullie een boek lenen?

Ja, dat kan! En wel op de volgende manieren:

Als je lid bent van een Bibliotheek in de provincie Utrecht (m.u.v. Nieuwegein):

Je kan met jouw eigen Bibliotheekpas boeken bij ons lenen als je lid bent van een Bibliotheek in de provincie Utrecht (m.u.v. Nieuwegein). Hierbij gelden onze tarieven en voorwaarden.

Je kan boeken die je bij ons hebt geleend bij elke andere Bibliotheek in Utrecht (m.u.v. Nieuwegein) inleveren.

Je kan ook onze materialen reserveren om op te halen bij jouw Bibliotheek. Bekijk hiervoor de reserveringskosten op de website van jouw Bibliotheek.

Als je lid bent van een andere Bibliotheek in Nederland:

Leden van Bibliotheken buiten de provincie Utrecht en van de Bibliotheek in Nieuwegein kunnen bij ons gastlid worden. Hiervoor betaal je ons reguliere inschrijfgeld van €3. Als je onze boeken leent, gelden onze voorwaarden en tarieven.

Je kan ook onze materialen reserveren om op te halen bij jouw Bibliotheek. Bekijk hiervoor de reserveringskosten op de website van jouw Bibliotheek.

Boeken die je bij ons als gastlid leent, kan je ook alleen bij ons inleveren.

Ik ben blind, slechtziend en/of heb dyslexie. Hebben jullie ook boeken voor mij?

Ja, lezen is voor iedereen! In onze Bieb zijn grootletterboeken te leen voor volwassenen met een visuele beperking én is er het Makkelijk Lezen Plein voor kinderen met dyslexie.

Daarnaast heb je als lid van de Bibliotheek ook toegang tot de luisterboekencollectie van Passend Lezen en kan je lid worden van hun service, met allerlei speciale boeken voor mensen met een leesbeperking. Hiervoor heb je een verklaring leesbeperking nodig. Als Bibliotheeklid kan je ook genieten van de luisterboeken van de Online Bibliotheek.

Op deze pagina vind je meer informatie over deze mogelijkheden.

Ik kan niet naar de Bibliotheek komen. Kan ik alsnog boeken lenen?

Ja, dat is zeker mogelijk. Onze Boekendienst is er speciaal voor Veenendalers die graag boeken willen lenen, maar niet fysiek naar de Bibliotheek kunnen komen vanwege een beperking, ziektebed of zorg voor een ander.

Klik hier voor meer informatie en hoe je je kan inschrijven.


Inleveren

Wanneer moet ik mijn boeken terugbrengen?

Je leent onze materialen voor 4 weken, met uitzondering van sprinters; deze leen je voor 2 weken.

Je vindt je inleverdatum op je uitleenbon, in Mijn Menu of in de Bibliotheek Wise app. Vier dagen voor je inleverdatum, krijg je automatisch een mail met een inleverattentie. Deze kan je aan- en uitzetten in Mijn Menu (onder 'Berichtvoorkeuren / inleverattentie' in 'Mijn gegevens').

Vanaf 1 januari zijn wij elke dag van de week geopend. Zondag wordt niet gerekend als inleverdag, maandagen vanaf nu wel. Valt jouw inleverdag op een zondag, dan wordt de inleverdag automatisch naar de maandag erna gezet.  

Wat gebeurt er als ik te laat ben met inleveren?

Als je materialen nog niet ingeleverd zijn nadat je uitleentermijn is verstreken, betaal je telaatgeld. Dit gaat om €0,20 per materiaal per dag en €0,50 per sprinter per dag.

Op zondag rekenen we geen telaatgeld. Als je boek op zaterdag ingeleverd had moeten worden en je het pas op de dinsdag erop inlevert, betaal je voor twee dagen telaatgeld (maandag en dinsdag).

Voorkom telaatgeld door je boeken op tijd in te leveren, de automatische inleverattentie aan te laten staan, of door je boeken op tijd te verlengen.

Wat gebeurt er als een boek beschadigd of kwijt is?

Laat ons zo snel mogelijk weten als een van je geleende materialen beschadigd of kwijt is. Samen zoeken we naar een oplossing. Kom langs in de Bibliotheek of stuur een mail naar onze klantenservice.

Waar moet ik mijn boeken inleveren?

Bij de inleverkasten in De Bibliotheek. Op het scherm zie je of het goed is gegaan. Als het boek rood wordt, dan moet je het boek in de brievenbus gooien.

Je mag ook boeken uit de inleverkast gewoon weer lenen!


Verlengen

Hoe kan ik materialen verlengen?

Je kan je geleende materialen (m.u.v. sprinters) verlengen in onze Bibliotheek bij de uitleenpc's. Hier heb je alleen je Bibliotheekpas voor nodig. Je kan ook boeken online verlengen via Mijn Menu of de Bibliotheek Wise app, onder 'Wat heb ik thuis?'.

Verlengde materialen leen je voor 4 weken extra.

Wat kost het om een boek te verlengen?

Als je geleende materialen wilt verlengen, betaal je opnieuw het leengeld. Dit is €0,10 voor boeken en tijdschriften. Sprinters kunnen niet verlengd worden. Jeugdleden betalen geen leengeld.

Hoe vaak kan ik een boek verlengen?

Je kan geleende materialen (m.u.v. sprinters) maximaal 3 keer verlengen.

Waarom kan ik mijn boeken niet verlengen?

Als je de melding krijgt dat je je materialen niet kan verlengen, kan dit de volgende oorzaken hebben:

  1. Het is een sprinter.
  2. Iemand anders heeft het materiaal gereserveerd.
  3. Je hebt een bedrag van €5 of meer open staan op je Bibliotheekpas.
  4. Een door jou te betalen bedrag staat 180 dagen of langer open.
Sprinters kunnen niet verlengd worden. Als iemand anders een boek heeft gereserveerd, kan je deze ook niet meer verlengen. In het geval dat er een geldbedrag open staat, moet je deze eerst betalen bij de computers in de Bibliotheek of via Mijn Menu. Zodra er geen geld meer open staat op je pas, kan je direct door met verlengen.

Reserveren

Hoe kan ik een boek reserveren?

Je kan materialen in onze collectie (m.u.v. sprinters) reserveren via de Catalogus of de Bibliotheek Wise app. Hier zoek je op wat je wilt reserveren en klik je eenvoudig op 'reserveren'. Daarna log je in in Mijn Menu om de reservering af te ronden.

Zodra het boek voor je klaarstaat in de Bibliotheek, krijg je een bericht.

Wat kost het om een boek te reserveren?

Als je materialen uit onze collectie wilt reserveren, kost dat €0,75 per materiaal.

Kan ik een boek uit een andere Bibliotheek reserveren?

Ja, dit kan. In de Catalogus kan je materialen uit andere Bibliotheken reserveren door simpelweg op 'reserveren' te klikken. Hierna log je in bij Mijn Menu om het proces af te ronden. Als de materialen voor je klaar staat in onze Bibliotheek, krijg je een melding.

Het reserveren van materialen uit de collectie van provincie Utrecht (m.u.v. Nieuwegein) kost €1 per materiaal.

Het reserveren van materialen uit de collectie van andere Bibliotheken in Nederland kost €5 per materiaal.

Bij het lenen van deze materialen gelden de voorwaarden van de Bibliotheek waar je het materiaal hebt geleend.


Betalen

Hoe kan ik openstaande bedragen betalen?

Je kan openstaande bedragen betalen bij de betaalautomaten op de eerste en tweede verdieping van onze Bibliotheek. Je kan daar alleen betalen met pin. Betalen met muntgeld kan alleen nog bij de klantenservice op de begane grond.

Je kan ook online betalen, via Mijn Menu of de Bibliotheek Wise app. Als je bent ingelogd, kan je geldbedragen betalen met iDeal via 'details financiële posten'.

Kan ik tegoed op mijn pas zetten?

Ja, dat kan. Als je het fijn vindt om geld op je Bibliotheekpas te zetten voor het betalen van leengeld/telaatgeld of om te printen en te kopiëren, kan je dat doen via de betaalautomaten op de eerste en tweede verdieping van de Bibliotheek. Je kan daar betalen met pin. Met muntgeld kan je alleen nog bij de klantenservice op de begane grond terecht.

Je kan ook in Mijn Menu tegoed op je pas zetten met iDeal bij 'details financiële posten'.

Openstaande geldbedragen worden automatisch van het tegoed op je Bibliotheekpas gehaald.


Online Biebzaken regelen

Hoe kan ik inloggen bij Mijn Menu?

Om in te loggen bij Mijn Menu, heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.

Je gebruikersnaam is je pasnummer. Dit is het nummer boven je naam op je Bibliotheekpas.

Als je voor de eerste keer inlogt, kan je een wachtwoord aanmaken door op 'nieuw wachtwoord aanvragen' te klikken. Je krijgt dan een wachtwoord toegestuurd via de mail en vanuit daar kan je zelf je eigen wachtwoord aanmaken.

Als je je wachtwoord vergeten bent, kan je op dezelfde manier een nieuw wachtwoord aanmaken.

Kijk voor tips over het aanmaken van een veilig wachtwoord op Laat Je Niet Hack Maken.

Hoe kan ik gebruikmaken van de Bibliotheek Wise app?

In de Bibliotheek Wise app kan je allerlei Biebzaken regelen, zoals het verlengen en reserveren van materialen, en je gegevens wijzigen.

Je kan de Bibliotheek Wise app downloaden in de Google Play Store of de App Store.

Om in te loggen in de Bibliotheek Wise app, gebruik je dezelfde inloggegevens als voor Mijn Menu. Dat is dus je pasnummer als gebruikersnaam en je eigen aangemaakte wachtwoord. Je kan je wachtwoord wijzigen via Mijn Menu.

Wat kan ik doen in Mijn Menu en de Bibliotheek Wise app?

In Mijn Menu en in de Bibliotheek Wise app kan je onder andere inzien welke boeken je nu op je pas hebt staan (en deze verlengen), welke boeken je al een keer hebt geleend, en welke boeken goed bij je zouden passen. Ook kan je openstaande bedragen betalen met iDeal en/of tegoed op je pas zetten.

Als je door de catalogus bladert terwijl je ingelogd bent in Mijn Menu kan je ook meteen boeken reserveren.

Onder 'berichtenvoorkeuren' kan je aangeven of je wel of geen mails wilt ontvangen over o.a. het verlengen van je Bibliotheekabonnement, het ophalen van reserveringen en het bevestigen van verleningen.

Daarnaast kan je bij 'berichtenvoorkeuren' ook jezelf aanmelden voor aanwinstenmails. Je krijgt dan automatisch een mail als er nieuwe boeken binnen zijn in genres die jij graag leest.

Onder 'Mijn gegevens' kan je je gegevens inzien, je e-mailadres, telefoonnummer en IBAN-nummer wijzigen. Ook kan je hier aangeven of je je abonnementsgeld met automatische incasso wilt betalen en of je een melding wilt krijgen als je een boek gaat lenen dat je al een keer eerder hebt geleend.

Kan ik online Bibliotheekzaken regelen voor iemand anders?

Wil je graag Bibliotheekzaken regelen voor bijvoorbeeld je kind, je (groot)ouders of iemand anders? Je kan in Mijn Menu en de Bibliotheek Wise app andere accounts aan dat van jou koppelen.

Dit doe je onder 'relaties' en 'nieuwe machtiging toevoegen'. Hier kan je het pasnummer en de geboortedatum van de persoon wiens Biebzaken je wilt regelen invullen. Daarna kan je een machtingsverzoek indienen.

Als je een machtiging hebt gedaan, moet deze goedgekeurd worden. Dit gebeurt via een e-mail naar de persoon wiens account je aan die van jou wilt koppelen.

Kan ik mijn Bibliotheekpas in mijn telefoon zetten?

Jazeker! Met klantenkaart apps zoals Stocard, Pass4Wallet, Pass2U en de Apple Wallet heb je jouw pas altijd bij de hand. Vervolgens kan je bij de uitleenapparaten met de handscanner gewoon de streepjescode van de digitale Biebpas scannen en boeken lenen.


Je abonnement

Hoe kan ik een adreswijziging doorgeven?

Ben je verhuisd? Je kan je nieuwe adres aan ons doorgeven via onze servicebalie of door ons te bellen (0318 58 26 69) of te mailen (klantenservice@bibliotheekveenendaal.nl).

Vermeld in je bericht je naam, je pasnummer en je nieuwe adres. Als er meerdere mensen in je gezin een Bibliotheekpas hebben, willen we je vragen om ook hun namen en pasnummers aan ons door te geven.

Je kan een nieuw e-mailadres of telefoonnummer op dezelfde manier doorgeven. Deze twee gegevens kan je ook wijzigen in Mijn Menu, onder 'mijn gegevens'.

Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?

Je kan je abonnement opzeggen door langs te komen bij onze servicebalie op de begane grond van De Cultuurfabriek. Ook kan je ons bellen (0318 58 26 69) of mailen (klantenservice@bibliotheekveenendaal.nl, onder vermelding van je pasnummer).

We horen graag waarom je ervoor kiest om je abonnement op te zeggen, zodat we onze dienstverlening kunnen blijven verbeteren.

Overige Biebvragen

Een boek dat ik wil lezen zit (nog) niet jullie collectie, wat nu?

Wil je een titel graag terugzien in onze collectie? Je mag altijd informeren bij de klantenservice in De Cultuurfabriek of via info@bibliotheekveenendaal.nl.

Ik ben iets kwijtgeraakt, hebben jullie gevonden voorwerpen?

Ben je iets kwijt? Meld je dan even bij de klantenservice op de begane grond. Eén van de medewerkers zal je helpen het te vinden.

Kan je ook een Bibliotheek en/of Kunstuitleen abonnement cadeau doen?

Jazeker! Onze cadeaubonnen zijn te koop bij de klantenservice in De Cultuurfabriek.


Meer informatie over computers, gratis wifi, zaalverhuur, trouwfoto's en andere faciliteiten in de Bieb


Andere vragen?