Kunstgeschiedenis: Mondriaan en muziek

Donderdag 16 mei 2024 | Donderdagavond | aanvang 19.00 uur | Zaal 1

Kosten: €10 (€7,50 voor leden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Laat je tijdens deze lezing meevoeren naar de diepgaande gedachtewereld van Mondriaan, die zijn abstracte schilderijen inspireerde.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Piet Mondriaan op 1 februari 1944 in New York overleed. Reden om aandacht te besteden aan een vrijwel onbekende kant van Mondriaan, namelijk zijn passie voor muziek.

Mondriaan hield van muziek en was dol op dansen. Hij draaide jazzmuziek om bij te schilderen en foxtrotplaten om op te dansen. Dansen deed hij in zijn atelier, alleen of met een vriendin. Vaak ging hij ook - in Parijs en New York - naar een dansgelegenheid.

Naast luisteren en dansen heeft Mondriaan ook geregeld over muziek geschreven. Diverse artikelen van hem gaan over een nieuwe vorm van muziek, die hij ‘neoplastische muziek’ noemt. Hij vertelt in zijn essays hoe de denkwereld achter zijn abstracte (neoplastische) schilderijen in de muziek toegepast zouden kunnen worden.

Laat je tijdens deze lezing meevoeren naar de diepgaande gedachtewereld van Mondriaan, die zijn abstracte schilderijen inspireerde. Ontdek de invloed van neoplastische muziek, de futuristische geluidskunst van de Italiaanse muzikanten ‘bruiteurs futuristes italiens’, zijn unieke platencollectie en de rol van jazz en boogiewoogie in zijn artistieke creaties.

Over de docent


Louis Veen
In 2011 promoveerde Louis Veen aan de universiteit van Utrecht op het onderzoek naar de essays en aantekeningen van Piet Mondriaan - Het geschreven werk van Piet Mondriaan. Daarna verschenen van zijn hand nog diverse boeken over Mondriaan.

De uit Veenendaal afkomstige auteur Louis Veen is jaren werkzaam geweest als leraar in het middelbaar onderwijs. Veel Veenendalers zullen zijn manier van lesgeven kunnen herkennen, hij is ook jarenlang docent geweest op het CLV.

Praktisch

De lezing vindt plaats op donderdag 16 mei om 19.00 uur en duurt circa een uur.

Een ticket voor deze lezing kost €10,- (€7,50 voor leden).

Inschrijven kan via de oranje knop hieronder of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

Tickets lezing Mondriaan & muziek