Keti Koti Veenendaal

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti is de landelijke viering van deze afschaffing en betekent letterlijk Ketenen Gebroken.

Op zaterdagmiddag 29 juni staan we ook in De Cultuurfabriek stil bij deze bijzondere dag. Luister naar het verhaal van Elisa Lo-A-Njoe of van auteur Maria Karg, bekijk de fototentoonstelling over het slavernijverleden, maak kennis met de Veenendaalse Joyce Marsman, doe mee aan een workshop djembé, haal Surinaamse lekkernijen bij Grand Café Blàài en nog veel meer!

Opening: Om 12.00 wordt de tweede editie van Keti Koti Veenendaal geopend door Fousha Rolfast. Zij draagt een gedicht voor van Anton de Kom.

Voorstelling: Mijn Surinameboom

12:15 - 12:30 | Centrale Hal

Elisa Lo-A-Njoe (24) droomt, schrijft, creëert en visualiseert. Met
haar ukelele betreedt ze verschillende podia in Nederland. Sinds 2021 is ze begonnen met een stamboomonderzoek tijdens het project Heritage From Royalty van Het Zuidelijk Toneel. Ze kwam te weten over haar Chinese voorouder en interviewde haar Surinaamse oma's en opa. Er verscheen een beeld in haar hoofd: zij de stam en daaruit vertakken alle verschillende afkomsten: Chinees, Javaans, Hindoestaans, Afrikaans. 'Mijn Surinameboom' begon te groeien. Een voorstelling over de zoektocht en verbinding met haar voorouders.

Fototentoonstelling over het slavernijverleden

10.00 - 17.00 uur | Centrale hal

‘Hoe werkt het slavernijverleden door op een eiland in ons koninkrijk dat bekend kwam te staan als doorvoerhaven van slaven? Welke sporen zie je daarvan terug in de kerken? En hoe wordt er in plaatselijke kerken al dan niet bewust een plek gegeven aan dit verleden in het heden?’

Om antwoord te geven om deze vragen reisde fotograaf en predikant Maarten Boersema in januari 2023 af naar Curaçao. Hij ging in verschillende kerken op zoek naar sporen van slavernijverleden. Deze reis resulteerde in een indringend beeldverhaal.

Fototentoonstelling

Maria Karg over ‘Stil verleden, de ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis’

13.30 - 14.30 | Zaal 1 | gratis toegang

Maria is geboren in Suriname en verhuist in 1970 naar Nederland. Na de dood van haar vader vindt ze een doos vol kaarten, brieven, en boeken. Hieruit leert ze stukje bij beetje wie haar voorouders waren en hoe het slavernijverleden verbonden is met haar eigen familiegeschiedenis.

Maria Karg is één van de pioniers van het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Zij was verantwoordelijk voor Presentatie en Educatie. Na de subsidiestop in 2012 richtte zij Stichting Stil Verleden op. Maria is antropoloog en docent en woont in de provincie Overijssel.

Schrijversbezoek Maria Karg

Dansvoorstelling ‘The Dancing Queens’

14.30 - 15.00 uur | Kees Stipplein | gratis toegang

Wekelijks komen de kinderen van dansgroepje ‘The Dancing Queens’ samen bij elkaar in buurthuis De Driehoek om samen te dansen. Sommige al jaren, andere een paar maanden. Iedereen is welkom!

Aan het einde van het seizoen geven ze een dansvoorstelling. Deze keer gaat het groepje Zumba dansen gebaseerd op Surinaamse en Afrikaanse muziek.

Percussie workshop: Jambo Afrika

15.00 - 15.30 | Kees Stipplein | gratis (met aanmelden)

Jambo Afrika bestaat uit een groot team gepassioneerde artiesten met Afrikaanse roots. Vanuit de Ubuntu gedachte (humanity to others) delen ze muziek, kennis en cultuur.

Tijdens de percussie workshop ga je zelf een ritme creëren of uitvoeren. Op het moment dat je niet meer hoeft te denken, gebeurt er iets anders, iets bijzonders. Je lichaam neemt namelijk het ritme over en je hoofd ontspant. Druk doen en druk zijn wordt vergeten, je stapt even uit, je verfrist. Het wordt gegarandeerd een feestje!

Omdat er beperkte plekken zijn, wordt deze percussieworkshop 2 keer aangeboden, om 15.00 uur en om 15.30 uur. Toegang is gratis maar aanmelden is wel aan te raden. Dit kan online of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

Aanmelden 15.00 uur

Aanmelden 15.30 uur

Zwarte poppen & meer - van Joyce Marsman

13.00 - 16.00 uur | Centrale hal

Bewonder de zwarte poppen van Joyce Marsman en luister naar haar verhalen over Suriname. Proef cassavechips, blader in prachtige informatieboeken of koop een prachtige pop of zakdoekhouder bij dit interactieve informatiekraampje.

Workshop: Angisa binden

13.00 - 16.00 | Centrale hal | gratis (open inloop)

Een angisa of anyisa is een op een speciale manier gevouwen haarband of hoofddoek, die wordt gedragen in Suriname. Deze kleurrijke doeken worden gesteven en vervolgens volgens verschillende patronen gevouwen. Meer leren over hoe je een angisa bindt? Kom dan langs bij de workshop van Joyce Marsman.

Let op: Er is een beperkte voorraad van stof om angisa's te binden, dus wees er op tijd bij of geniet van een demonstratie!

Mini-expo van Fousha Rolfast

10.00 - 17.00 uur | Tweede verdieping

Fousha Rolfast is geboren op Curaçao en door haar vaders werk veel gependeld tussen Nederland en Curaçao. Haar grootouders komen oorspronkelijk van Suriname.

Tijdens Keti Koti Veenendaal stelt zij een paar kunstwerken tentoon op de tweede verdieping van De Cultuurfabriek: “In mijn vrije tijd ben ik sinds een paar jaar begonnen met schilderen. Ik vind het leuk om vrouwen te tekenen/schilderen die een bepaalde kracht uitstralen. Zo heet een van de werken die te zien zal zijn: ‘Ik kijk niet weg maar zie de wereld zoals het zou moeten zijn'.

Keti Koti knutselfeest: Wenstakken maken

13.00 - 16.00 uur | Centrale hal | gratis

Met Keti Koti vieren we de vrijheid! Een vrijheidsboom is al eeuwen lang een symbool voor een nieuw tijdperk. Tijdens Keti Koti vieren we dat de ketenen zijn gebroken. Daarmee zeggen we: de slavernij is voorbij.

Met het Keti Koti knutselfeest gaan we wenstakken maken. We gebruiken hiervoor afgebroken takken en wol. Hiermee geven we de takken een tweede leven.

Is jouw tak helemaal versierd? Dan mag je er een wens aan vastmaken, en 'm terugzetten in de aarde.

Mede mogelijk gemaakt door:

Keti Koti Veenendaal wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het KF Heinfonds en MAAK Veenendaal.


Keti Koti boekentips