Keti Koti Veenendaal

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti is de landelijke viering van deze afschaffing en betekent letterlijk Ketenen Gebroken.

Op zaterdagmiddag 28 juni 2025 staan we ook in De Cultuurfabriek weer stil bij deze bijzondere dag. Jong en oud is welkom. Toegang is gratis. Binnenkort meer informatie!

Opening van Keti Koti Veenendaal

Binnenkort meer informatie.

Voordracht van Gershwin Bonevacia

13.15 - 13:45 uur | Centrale hal

Gershwin Bonevacia is dichter, schrijver en performer. Als voormalig stadsdichter van Amsterdam brengt hij poëzie tot leven met zijn kenmerkende voordracht. Zijn werk, waaronder Ik heb een fiets gekocht, maakte hem tot een van de meest inspirerende stemmen van nu.

Laat je raken door zijn woorden tijdens Keti Koti Veenendaal!

Draden van ons Nederlands Slavernijverleden

14.00 - 16.00 uur | Centrale hal

Van 12 mei t/m eind juli 2025 is Bibliotheek Veenendaal maakplek voor een deel van het wandkleed van het project ‘Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden’.

Kom werken aan het monumentale wandkleed. Ga, onder begeleiding van een Textielcoach, aan de slag met technieken zoals borduren, haken, breien, quilten, vilten en punchen. Het is open inloop, dus schuif gerust aan. Volwassenen zijn welkom, maar ook kinderen en jongeren vanaf 10 jaar.

Meer informatie over Draden van ons Nederlands Slavernijverleden

Werk mee aan een monumentaal wandkleed!

Dansvoorstelling ‘The Dancing Queens’

15.30 - 16.00 uur | Kees Stipplein

Wekelijks komen de kinderen van dansgroepje ‘The Dancing Queens’ samen bij elkaar in buurthuis De Driehoek om samen te dansen. Sommige al jaren, andere een paar maanden. Iedereen is welkom!

Om Keti Koti te vieren geven ze een dansvoorstelling op het Kees Stipplein. Geniet van een prachtige show!

Kindervoorstelling: Van Anansi tot Jan Klaassen (4 t/m 10 jaar)

14.00 - 14.40 uur | Voorleeskamer

Poppentheater de Fighter, reist de slimme spin Anansi mee met de tot slaaf gemaakte mensen vanuit Afrika naar Suriname en de Antillen. Daar blijven zijn verhalen leven en vinden uiteindelijk hun weg naar Nederland, waar Jan Klaassen al eeuwenlang de mensen vermaakt.

Juliette Esajas neemt je mee in een meeslepend Anansi-verhaal. Daarna brengt Marco Kalkman Jan Klaassen tot leven met humor en energie.

Een unieke voorstelling waarin verleden en heden samenkomen en kinderen op speelse wijze kennismaken met het immateriële erfgoed van twee culturen.

Reserveer een gratis plekje

Een interactief gesprek over het koloniaal verleden - Maartje Duin en Peggy Bouva

14.00 - 15.30 uur | Zaal 1

In de bekroonde podcast 'De plantage van onze voorouders' gaan Maartje Duin en Peggy Bouva op zoek naar het gedeeld slavernijverleden van hun families. Peggy is nazaat van tot slaafgemaakten, Maartje stamt af van een plantage-eigenaar. Tijdens Keti Koti Veenendaal delen zij hun verhaal. Daarna nodigen zij het publiek uit om met elkaar in gesprek te gaan.

Mis deze kans niet om de makers te ontmoeten en praat mee! Meld je gratis aan. Iedereen is welkom.

Reserveer een gratis plekje

Djembé workshop

16.00 - 17.00 uur | Kees Stipplein (Plek voor 10 personen, vol = vol!)

Leer djembé spelen tijdens een energieke workshop van Djembe-Amara. Onder leiding van Amara Diabate – een meester percussionist uit Guinee – leer je in korte tijd een ritme spelen met een prachtig muzikaal resultaat. Amara brengt niet alleen vakkundige begeleiding en authentieke West-Afrikaanse ritmes, maar ook een aanstekelijk enthousiasme. Ervaar het zelf en voel de energie van de djembé!

DIY Knutseltafel: Alakondre kralenketting

13.00 - 17.00 uur | Centrale hal

Maak jouw eigen Alakondre ketting, een traditionele Surinaamse kralenketting. Mooi om te dragen tijdens Keti Koti!  

Meer informatie


Mede mogelijk gemaakt door:

Keti Koti Veenendaal wordt financieel mede mogelijk gemaakt door MAAK Veenendaal, Gemeente Veenendaal en het VSB Fonds.


Keti Koti boekentips