Word vrijwilliger bij Taalhuis Veenendaal

Als vrijwilliger van het Taalhuis speel jij een belangrijke en dankbare rol in iemands leven.

Wij zijn het hele jaar door op zoek naar vrijwilligers die het Taalhuis komen versterken.
Enthousiast? Meld je aan via de knop hieronder. In het formulier kun je aangeven voor welke functie je solliciteert.


Wat is het Taalhuis

Inwoners van Veenendaal met Nederlands als moedertaal of met een migratieachtergrond verbeteren hun basisvaardigheden bij Taalhuis Veenendaal. Denk hierbij aan het leren van de Nederlandse taal, maar ook aan (beter) leren lezen, schrijven, rekenen en het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden zoals internetten, e-mailen en werken met de digitale overheid. Deze vaardigheden zijn heel belangrijk om te goed te kunnen meekomen in de maatschappij.


Het Taalhuis biedt verschillende mogelijkheden om te leren en te oefenen, zoals: Taalcafé, taalgroepen, taalmaatjes, digitale trajecten, Oefenplein en de taalwandelgroep. Deze activiteiten kunnen niet zonder enthousiaste vrijwilligers georganiseerd worden.  

Wat kan jij betekenen voor het Taalhuis

Om inwoners van Veenendaal goed mee te laten draaien in de maatschappij is Taalhuis Veenendaal op zoek naar vrijwilligers die bijvoorbeeld Taalmaatje willen worden, het Taalcafé willen ondersteunen of een taalgroep willen begeleiden.

Het Taalhuis is doorgaans opzoek naar vrijwilligers die een steentje willen bijdragen. De functies lichten we hieronder uit, maar wat centraal staat is dat je samen oefent met het spreken, lezen en begrijpen van de Nederlandse taal. Ook oefen je met belangrijke onderwerpen, zoals sollicitatiegesprekken, het volgen van het nieuws en het lezen van belangrijke brieven.

Als vrijwilliger bij het Taalhuis hoef je zelf geen onderwijsachtergrond te  hebben. Je hebt vooral een coachende en ondersteunende rol.  


Taalmaatje

Een taalmaatje begeleidt één of meer deelnemers bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van Nederlands praten, schrijven, lezen of rekenen. De deelnemers zijn zowel inwoners van Veenendaal met een migratie-achtergrond (NT2) als inwoners met Nederlands als moedertaal (NT1).

Een taalmaatje is heel belangrijk voor het Taalhuis en de deelnemers. Wanneer iemand niet over voldoende basisvaardigheden beschikt, kan het lastig zijn voor hen om mee te kunnen doen in onze samenleving.

Een taalmaatje oefent wekelijks 1.5 uur met de deelnemer op een door jullie afgestemde plek. Bij één van jullie thuis, in de Bibliotheek, of elders in Veenendaal.

Een taalmaatje gaat aan de slag met thema's als kennismaken, afspreken, boodschappen doen en gezondheid.

Vacature Taalmaatje

Ondersteuner Taalcafé

Het Taalcafé is een plek waar mensen laagdrempelig met elkaar in gesprek gaan. Wekelijks komen tussen de 20 en 40 deelnemers naar de Bibliotheek om hun spreekvaardigheid te verbeteren. Deelnemers worden in verschillende groepen samengesteld op basis van niveau en dynamiek.

 

Wat doet de ondersteuner van het Taalcafé?:

  • De ondersteuner/host van het Taalcafé zorgt dat het Taalcafé wekelijks goed wordt opgestart.
  • Hij of zij voert intakegesprekken met nieuwe deelnemers en begeleidt ze naar de juiste groep.

Als ondersteuner van het Taalcafé ben je werkzaam op dinsdag van 13.00 - 14.00 uur.  

Vacature Taalcafé ondersteuner

Begeleider Taalcafé

Doordat er wekelijks tussen de 20 en 40 deelnemers naar de Bibliotheek komen om het Taalcafé bij te wonen, is het Taalcafé opgesplitst in meerdere groepen. Deze groepen zijn samengesteld op basis van niveau.

 

Dit betekent dat er meerdere Taalcafé begeleiders zijn. Elke groep wordt door twee vrijwilligers begeleidt. De begeleiders zorgen voor gesprekken over dagelijkse onderwerpen. Ook zetten zij leuke spellen in elkaar (het Taalhuis heeft hier materiaal voor). 

 

Het Taalcafé is wekelijks op dinsdag van 13.30 - 15.00 uur.

Vacature Taalcafé begeleider

Begeleider taalgroep

Een taalgroepbegeleider begeleidt wekelijks een groepje anderstaligen bij het oefenen van de basisvaardigheden. Een taalgroep bestaat uit een groep van 5-10 mensen met een vergelijkbaar taalniveau.

 

Hier worden onderwerpen besproken die relevant zijn voor de deelnemers. De begeleider kiest de thema’s om de basisvaardigheden te vergroten, met de focus op spreken, lezen, schrijven en woordenschat. Het Taalhuis biedt diverse materialen zoals werkboeken en spellen om bij deze activiteiten te gebruiken.

Vacature begeleider Taalgroep

Begeleider taalwandelgroep

De begeleider van een taalwandelgroep gaat wekelijks met een groepje deelnemers naar buiten om al wandelend de Nederlandse taal te oefenen.

 

Door middel van thema's en opdrachten wordt tijdens deze wandeling op een laadrempelige en leuke manierde woordenschat verbreed en de spreekvaardigheid verbetert. Tegelijkertijd ontmoeten de deelnemers 'gelijkgestemden'.

 

De begeleider van de taalwandelgroep bereidt de wandelingen ook voor.

Vacature begeleider taalwandelgroep


Als vrijwilliger ontvang je:

  1. Persoonlijke begeleiding van een taaldocent en een vrijwilligerscoördinator.

    Natuurlijk hoort hier ook een uitgebreid inwerkproces en een training bij!

  2. Uitnodigingen voor vrijwilligersbijeenkomsten

    Bijvoorbeeld leuke borrels en netwerkbijeenkomsten, waar je je collega's kunt ontmoeten.

  3. Een vrijwilligerovereenkomst met leuke extra's

    Zoals een abonnement op Bibliotheek Veenendaal en korting op het cursusaanbod van de Bieb!


Taalmaatje Mieke vertelt:

Maak kennis met Mieke, zij is een taalmaatje bij Taalhuis Veenendaal. Binnen haar werk kwam Mieke regelmatig mensen tegen met verschillende achtergronden, die moeite hadden met lezen en schrijven in het Nederlands. Omdat Mieke naast een liefde voor de Nederlandse taal, hier ook een opleiding in heeft afgerond, vindt zij het niet meer dan normaal om mensen met lezen en schrijven op weg te helpen. Ze is gepensioneerd, dus heeft hier ook alle tijd voor.

Als taalmaatje wordt je toegewezen aan één persoon, waar jij dan het maatje van wordt en één of meerdere keren per week mee afspreekt. Mieke is ondertussen al van drie mensen een taalmaatje geweest. Meestal sprak ze niet in de Bibliotheek af met haar maatje, al wilt ze dat in de toekomst wel vaker gaan doen, zodat ze dan meer in contact komt met andere taalmaatjes. Vaak gaat Mieke nu op een andere plek zitten of ook echt ergens met haar maatje naar toe.

Ze oefenen dan in de vorm van een dictee, oefenen met verkleinwoorden, met tegenwoordige-,verleden-, en voltooide tijd en oefenen met 1001 andere dingen. Ze maakt hierbij gebruik van het materiaal en de adviezen dat ze vanuit het Taalhuis krijgt, maar ze vindt het ook leuk haar eigen materiaal te maken, toegespitst op de lees- en schrijfproblemen van haar maatje. Soms maakt Mieke hier zelfs een leuk spelletje van en gooit ze er wat humor in. Volgens haar kan een beetje luchtigheid en wat grappigs tijdens de les echt wonderen doen.

Het is niet alleen hard werken tijdens de lessen van Mieke. Zo vindt zij het ook prettig om haar maatje voor te lezen aan het einde van de les. Zij merkt dat haar maatjes dit ook echt super leuk vinden en dat het allemaal verhalen los maakt. De verhalen die los komen, zijn vaak heel waardevol in het verdere leerproces. Mieke kan er echt enorm van genieten wanneer ze merkt dat bij haar maatje het kwartje valt en hij of zij zich zekerder gaat voelen en hierdoor gestimuleerd wordt om door te gaan. Dit geeft haar ook echt een boost. Dat is immers waar ze het allemaal voor doet!

Wil jij net als Mieke zo’n waardevolle bijdrage kunnen leveren aan iemands leven? Meld je dan aan als taalmaatje!